O Školskoj knjizi

 

Društvena zadaća

Naša je zadaća i dalje biti vodeći nacionalni i regionalni nakladnik koji svojim programima zadovoljava potrebe cjelokupne populacije te svojim izdanjima ulazi u svaki dom i struku.

U ostvarivanju svoje zadaće Školska knjiga slijedi suvremene svjetske dosege u obrazovanju, objedinjujući ih s tradicionalnim vrijednostima u nacionalnoj kulturi. Prepoznajemo i ispunjavamo potrebe i očekivanja naših korisnika i uvodimo visoke standarde u izdavačku djelatnost, te zauzimamo vrhunsko mjesto na tržištu knjige. Izgrađujemo stabilne poslovne odnose i otvaramo nove, odgovarajući na dinamične zahtjeve naših korisnika.

 

Povijest

Prije više od pola stoljeća, 1950. godine, osnovano je specijalizirano izdavačko poduzeće čiji je naziv već govorio da mu je zadaća izdavanje školskih knjiga za potrebe odgoja i obrazovanja. Prve je godine novoosnovano poduzeće Školska knjiga objavilo 79 udžbeničkih naslova, a već sljedeće godine izdavački je plan obuhvatio 184 naslova.

 

Neke zadivljujuće brojke

Tijekom više od 60 godina djelovanja, Školska knjiga je objavila više od 22 000 naslova, novih i ponovljenih, u nakladi od oko 415 milijuna primjeraka. Objavljeno je oko 4 000 udžbeničkih izdanja za osnovnu školu, 2 500 za srednju školu, 1 100 naslova za više i visoko obrazovanje, 1 200 priručnika i druge literature za nastavnike, 2 000 naslova u bibliotekama, 250 rječnika, leksikona i enciklopedija te više od 210 milijuna primjeraka stručnih i dječjih časopisa.

 

ŠK danas

Danas je Školska knjiga prepoznatljiv i zaštitni znak hrvatskog izdavaštva. Kao i u proteklih pola stoljeća, odgaja naraštaje okupljajući najuglednije autorske timove iz znanosti, obrazovanja i kulture. Svojim nakladničkim programom Školska knjiga slijedi suvremene svjetske dosege u obrazovanju, objedinjujući ih s tradicionalnim vrijednostima nacionalne kulture.

Pokretač je i nositelj brojnih nacionalnih projekata, od udžbeničkih, stručnih, znanstvenih, leksikografskih i kulturoloških knjiga i priručnika, do lijepe književnosti, dječje knjige, časopisa i drugih vrijednih izdanja.

Svjesna odgovornosti prema nastavnicima, učenicima, studentima i cijeloj kulturnoj javnosti, Školska knjiga je razvila moderan nakladnički program koji odgovara izazovima trećeg tisućljeća. Potvrđujući se u suradnji s najuglednijim domaćim autorima i najvećim svjetskim nakladnicima, Školska knjiga kao izdavač promiče vrhunske standarde izdavaštva.